what-whole-grains-1-banner what-whole-grains-1-banner
Pemakanan & Nutrisi
Asas Nutrisi

Apakah bijirin penuh

19 Ogos 2022 · 10 mins read

Topics






Bijirin penuh membekalkan banyak nutrien penting dan pada masa yang sama membantu mencegah penyakit. Ketahui lebih lanjut tentang manfaat penting kesihatan dengan pengamalan diet yang kaya dengan bijirin penuh.

Bijirin penuh ialah bijirin yang tidak ditapis dalam bentuk keseluruhannya atau dikisar menjadi tepung sementara mengekalkan semua bahagian bijirin.

Bijirin halus dikisar untuk menghilangkan kuman dan dedak. Walaupun ini memberikan tekstur yang lebih halus serta jangka hayat yang lebih lama, banyak nutrien telah dibuang.

Bran, germa, endosperma

Terdapat tiga bahagian bijirin penuh: Bran, germa dan endosperma. Setiap bahagian ini mengandungi nutrien yang sihat.

  1. Bran adalah lapisan luar berkhasiat yang kaya dengan serat dan membekalkan vitamin B, zat besi, kuprum, zink dan magnesium.
  2. Germa ialah teras benih iaitu tempat pertumbuhan berlaku yang sama seperti embrio pada manusia. Bahagian bijirin ini kaya dengan lemak sihat, vitamin E dan vitamin B.
  3. Bran dan germa juga mengandungi antioksidan dan fitokimia, sebatian kimia semula jadi dalam tumbuhan yang telah dikaji peranannya dalam pencegahan penyakit.
  4. Endosperma adalah lapisan dalaman yang merupakan bekalan makanan untuk germa. Ia mengandungi karbohidrat, protein dan sejumlah kecil vitamin B dan mineral.

Bijirin penuh boleh dicanai, dihancurkan atau dipecahkan. Asalkan ketiga-tiga bahagian (bran, germa, endosperma) berada dalam bahagian asalnya, ia masih dianggap sebagai bijirin penuh. Malah produk seperti pasta, roti dan bijirin yang diperbuat daripada bijirin penuh boleh dianggap sebagai makanan bijirin penuh.

Manfaat bijirin penuh

Bijirin penuh membekalkan banyak nutrien penting dan pada masa yang sama membantu mencegah penyakit. Berikut ialah beberapa manfaat penting kesihatan daripada diet yang kaya dengan bijirin penuh:

  1. Mengurangkan risiko sakit jantung yang merupakan punca utama kematian di seluruh dunia.
  2. Mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2, obesiti dan beberapa jenis kanser tertentu.
  3. Meningkatkan kesihatan usus dengan mengekalkan pergerakan usus yang teratur dan menggalakkan pertumbuhan bakteria sihat di dalam usus.

Bagaimana bijirin penuh berfungsi?

Bijirin penuh berfungsi membekalkan vitamin dan mineral penting. Selain itu, serat dalam bijirin penuh membantu menurunkan kolesterol dan menghalang pembentukan bekuan darah kecil yang boleh mencetuskan serangan jantung atau strok. Serat juga merupakan nutrien utama yang membantu dalam penghadaman dan pergerakan usus.

Bran juga membantu dalam mengawal diabetes. Tahap gula dalam darah dikawal dengan memperlahankan pecahan kanji kepada glukosa yang seterusnya mengekalkan kestabilan paras gula dalam darah selain mengelakkan lonjakan atau penurunan mengejut.

Fitokimia dan mineral penting seperti magnesium, selenium dan kuprum yang terdapat dalam bijirin penuh mungkin menawarkan sedikit perlindungan terhadap kanser tertentu.

Buat tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Pemakanan sihat adalah pilihan yang dimiliki semua orang. Hubungi pasukan pakar diet di Hospital Gleneagles terdekat anda jika anda mempunyai soalan lanjut tentang cara memasukkan bijirin penuh ke dalam diet anda dan untuk mendapatkan nasihat pemakanan dan diet profesional dalam usaha anda ke arah kesihatan yang lebih baik.

Jika anda mahu membuat janji temu untuk saringan kesihatan, sila hubungi pusat saringan kesihatan di Hospital Gleneagles yang berdekatan dengan anda.

Rujukan

  1. https://www.healthline.com/nutrition/whole-grain-foods
  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/

SuggestedArticles