Garis panduan pemakanan ibu mengandung | Hospital Gleneagles
First slide First slide
Nutrisi oleh Pakar

Garis panduan pemakanan untuk ibu mengandung

24 Ogos 2023 · 4 mins read

Topics


Ibu mengandung harus memenuhi keperluan nutrien seimbang dan sihat demi kesejahteraan sendiri dan menyokong tumbesaran bayi anda. Ketahui lebih lanjut.

Kehamilan adalah perjalanan yang hebat dan mendebarkan! Dari saat anda melihat ujian kehamilan yang positif hingga ultrasound pertama anda, kegembiraan mendengar degupan jantung bayi anda, dan melihat perut anda membesar, ia adalah pengalaman yang mengubah hidup.

Dalam dunia hari ini, terdapat banyak maklumat dalam talian tentang apa yang perlu dimakan, dan anda juga mendapat nasihat daripada rakan dan keluarga yang pernah melalui perkara ini. Ia adalah perkara biasa untuk berasa terharu.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda beberapa petua diet mudah untuk ibu hamil untuk membantu anda mengemudi fasa perubahan ini untuk menjadi seorang ibu.

Kepentingan pemakanan seimbang semasa mengandung

Adalah penting untuk memberi penekanan yang kuat untuk mengekalkan diet yang lengkap dan seimbang semasa kehamilan kerana ia memainkan peranan penting dalam menggalakkan perkembangan optimum bayi anda yang sedang membesar.

Dengan memastikan anda makan pelbagai jenis makanan berkhasiat yang membekalkan nutrien penting, vitamin dan mineral, anda sedang membina asas yang kukuh untuk kesihatan dan kesejahteraan anda serta untuk tumbesaran dan perkembangan bayi anda.

Pertambahan berat badan semasa mengandung

Semasa mengandung, purata berat badan tambahan seorang ibu adalah kira-kira 11-15kg. Ini biasanya berlaku apabila anda mencecah minggu ke-20. Berikut adalah garis panduan umum yang disediakan oleh pihak berkuasa kesihatan Malaysia:

Status berat badan sebelum hamil

Indeks Jisim Badan (BMI)

Penambahan berat badan yang disyorkan (kg)

Kekurangan berat badan

< 18.5 kg/m2

12.5-18.0

Berat badan normal

18.5-24.9 kg/m2

11.5-16.0

Berat badan berlebihan

25-29.9 kg/m2

7.0-11.5

Obesiti

≥ 30 kg/m2

5.0-9.0

Dapatkan nasihat doktor anda tentang berapa banyak berat badan yang patut atau tidak patut anda tambah semasa kehamilan anda.

Jenis makanan yang perlu dimakan semasa hamil

Keperluan tenaga anda meningkat semasa trimester kedua dan ketiga kehamilan. Inilah yang perlu anda makan semasa mengandung.

 1. Karbohidrat
  • 7 hidangan karbohidrat untuk membekalkan kalori untuk menyokong keperluan tenaga anda semasa hamil.
  • Sumber karbohidrat yang sihat termasuk roti perang atau nasi, quinoa, kekacang dan oat.
  • Hadkan pengambilan karbohidrat yang sangat diproses dan ditapis seperti roti putih, pasta dan pastri.
 2. Sayur-sayuran & buah-buahan
  • 3 hidangan sayur-sayuran, 2 hidangan buah-buahan untuk membekalkan serat makanan, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, dan mineral untuk perkembangan janin.
  • Mereka juga penting untuk mencegah sembelit, mengurangkan risiko preeklampsia (tekanan darah tinggi), dan diabetes semasa mengandung.
  • Buah sitrus seperti oren boleh membantu mengatasi loya.
 3. Produk tenusu
  • 2 hidangan produk tenusu untuk membekalkan kalsium untuk perkembangan gigi, tulang, jantung, otot dan sistem saraf bayi anda.
  • Sumber produk tenusu yang baik termasuk susu rendah lemak, keju, yogurt.
 4. Protein tanpa lemak
  • 1 hidangan ikan, 1 hidangan daging / ayam tanpa lemak, 1 hidangan kekacang.
  • Protein penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi anda yang mencukupi, terutamanya otak. Ia membantu meningkatkan bekalan darah kepada bayi anda dan menyediakan badan anda untuk laktasi.
  • Sumber protein yang baik adalah daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit, telur dipasteurisasi, salmon, kacang dan kekacang.
  • Jika anda seorang vegetarian, pastikan anda makan pelbagai jenis protein berasaskan tumbuhan untuk mendapatkan semua keperluan protein dan asid amino penting.
  • Pengambilan protein harus meningkat dengan setiap trimester kehamilan anda, antara 3.5 hingga 7 hidangan sehari.
 5. Penghidratan
  • Minum 6-8 gelas air setiap hari.
  • Kurangkan pengambilan kafein (kopi, teh) anda kepada satu cawan sehari atau tukar kepada tanpa kafein sama sekali.

Doktor anda mungkin juga menasihati anda untuk mengambil asid folik dan suplemen zat besi untuk melengkapkan keperluan harian anda.

Jenis makanan yang perlu dielakkan semasa hamil

 1. Makanan yang diproses tinggi yang kaya dengan lemak tepu, gula tambahan, atau natrium
 2. Alkohol
 3. Kafein
 4. Daging mentah atau makanan laut seperti sashimi
 5. Daging diproses yang tidak dimasak
 6. Produk tenusu yang tidak dipasteurisasi
 7. Makanan pedas
 8. Makanan berlemak yang digoreng

Buat tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Setiap kehamilan adalah unik. Temu janji pranatal yang kerap dan komunikasi terbuka dengan doktor anda adalah penting untuk memantau kesihatan anda dan menangani sebarang kebimbangan sepanjang kehamilan.

Hubungi kami untuk menempah temu janji dengan pakar sakit puan hari ini, atau mengetahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan Obstetrik dan Ginekologi di Hospital Gleneagles terdekat anda.


Article Tags

Suggested Artikel