Perkara yang anda perlu tahu tentang kekejangan kaki | Hospital Gleneagles
First slide First slide
Kekal Sihat

Apa yang anda perlu tahu tentang kekejangan kaki

24 Mei 2023 · 5 mins read

Topics


Kejang kaki biasanya bukan mencemaskan. Namun, terdapat beberapa keadaan apabila anda perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Kejang kaki adalah keadaan biasa apabila otot kaki tiba-tiba menegang dan menjadi sakit. Otot betis biasanya terjejas; otot kaki dan quadriceps (paha) mungkin terjejas juga.

Kejang kaki biasanya tidak berbahaya. Kekejangan mungkin berlarutan antara beberapa saat hingga 10 minit. Sakit kaki dan kelembutan mungkin berterusan selama beberapa jam selepas kekejangan berkurangan.

Punca kejang kaki

Kejang kaki mungkin berlaku tanpa sebab yang jelas (kejang kaki idiopatik) atau disebabkan oleh simptom atau komplikasi keadaan (kejang kaki sekunder). 

Punca kekejangan kaki idiopatik

 1. Berlebihan guna otot kaki (keletihan otot).
 2. Aktiviti saraf yang tidak normal.
 3. Sekatan bekalan darah ke otot yang terjejas secara tiba-tiba.

Punca kekejangan kaki sekunder

 1. Penurunan paras garam kerana paras air yang rendah dalam badan anda (dehidrasi).
 2. Berat tambahan semasa mengandung boleh menegangkan otot kaki dan menyebabkan kekejangan kaki.
 3. Keadaan neurologi seperti penyakit neuron motor.
 4. Senaman yang berlebihan.
 5. Ubat-ubatan tertentu seperti diuretik dan statin.

Masa untuk mendapatkan rawatan perubatan segera

Kejang kaki biasanya bukan mencemaskan. Namun, terdapat beberapa keadaan apabila anda perlu mendapatkan rawatan perubatan.

 1. Kesakitan yang teruk: Ini boleh menjadi tanda-tanda keadaan yang lebih serius, seperti trombosis urat dalam atau bekuan darah.
 2. Bengkak: Ini boleh menjadi tanda pembekuan darah atau keadaan serius lain.
 3. Sesak nafas: Jika anda mengalami kekejangan kaki bersama-sama dengan sesak nafas, ia boleh menjadi tanda pembekuan darah di dalam paru-paru.
 4. Sejarah pembekuan darah: Jika anda mempunyai sejarah pembekuan darah atau keadaan perubatan lain yang meningkatkan risiko pembekuan darah anda, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami kekejangan kaki, terutamanya jika ia berterusan atau teruk.

Jika anda atau seseorang yang anda kenali mengalami kecemasan perubatan, pergi terus ke salah satu jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) Hospital Gleneagles terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan segera.

Rawatan untuk kekejangan kaki

Punca kejang kaki boleh diatasi jika punca kekejangan dikenal pasti.

Namun, untuk kekejangan kaki idiopatik primer (punca yang tidak dikenal pasti), gabungan senaman dan ubat penahan sakit adalah disyorkan.

 1. Latihan regangan: Luruskan kaki anda dan angkat kaki anda sambil bengkokkan pada buku lali supaya jari kaki anda menghala ke tulang kering anda. Luangkan beberapa minit berjalan di atas tumit anda.
 2. Ubat-ubatan: Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen untuk melegakan kesakitan atau melegakan otot.

Pencegahan kekejangan kaki

 1. Regangan: Sebelum bersenam, adalah penting untuk melakukan regangan mudah seperti regangan otot betis, hamstring atau kuadricep.
 2. Kekal terhidrat: Pastikan anda terhidrat dengan baik, terutamanya jika anda terlibat dalam senaman yang sengit.

Buat tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Hubungi kami untuk tempahan janji temu dengan pakar orteopedik di Hospital Gleneagles hari ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang rawatan dan pencegahan kekejangan kaki. Pasukan profesional penjagaan kesihatan yang prihatin dan pelbagai disiplin sedia untuk berunding dan memberikan penjagaan yang terbaik.


Article Tags

Suggested Artikel