Bagaimanakah cara untuk mendapatkan kalsium dalam diet anda? | Hospital Gleneagles
Click to know more!
First slide First slide
Nutrisi oleh Pakar

Bagaimanakah cara untuk mendapatkan kalsium dalam diet anda?

15 Mac 2023 · 2 mins read

TopicsKalsium diperlukan untuk kesejahteraan anda dan penting untuk mengetahui sama ada diet anda mengandungi kalsium yang mencukupi. Ketahui lebih lanjut tentang sumber kalsium.

Kalsium adalah mineral penting yang diperlukan oleh badan kita. Kira-kira 99% daripada kalsium badan disimpan dalam tulang, dengan baki 1% terdapat dalam darah, otot dan tisu lain.

Kalsium paling kerap dikaitkan dengan tulang dan gigi yang kuat. Kalsium juga memainkan peranan dalam banyak lagi fungsi penting badan seperti membantu pembekuan darah, membantu otot mengecut, mengawal degupan jantung dan mengoptimumkan fungsi saraf.

Menikmati diet yang kekurangan kalsium bermakna badan akan mengeluarkan kalsium yang diperlukan daripada tulang dan gigi. Ini menyebabkan kehilangan jisim tulang dan akhirnya tulang rapuh yang membawa kepada osteoporosis.

Sumber kalsium

Satu andaian biasa adalah kalsium hanya terdapat dalam produk makanan berasaskan tenusu sepert susu, keju dan yogurt. Terdapat alternatif lain untuk kalsium w alaupun susu, keju dan yogurt mungkin merupakan sumber kalsium terbaik.

  • Air soya yang diperkaya dengan kalsium karbonat mengandungi jumlah kalsium yang hampir sama dengan jumlah susu lembu yang setara. Soya adalah sumber kalsium yang hebat.
  • Tauhu adalah satu lagi sumber kalsium yang baik. Harus diingatkan bahawa tekstur dan kepejalan tauhu yang berbeza menghasilkan kandungan kalsium yang berbeza.
  • Sayuran hijau berdaun adalah satu lagi sumber kalsium yang hebat. Manfaat tambahan ialah sayur-sayuran ini juga tinggi dengan vitamin dan antioksidan.
  • Badam mengandungi sejumlah besar kalsium. Namun, kelemahannya adalah badam mengandungi kalori dan lemak yang agak tinggi berbanding kalsium.
  • Oren dan jus oren turut membekalkan kalsium. Sesetengah jus diperkaya dengan kalsium yang meningkatkan manfaat.
  • Makanan yang diperkaya kalsium adalah makanan yang telah ditambah kalsium untuk meningkatkan nutrisi. Kebanyakan makanan diperkaya ini akan dilabel dengan jelas dan termasuk bijirin, bar snek, roti dan beberapa minuman ringan. Sesetengah air botol juga ditambah kalsium. Cari produk makanan diperkaya kalsium ini pada kali seterusnya anda membeli-belah tetapi pastikan anda membaca label nutrisi untuk membuat pilihan yang bijak. Sesetengah produk diperkaya kalsium ini mungkin mempunyai kandungan gula dan natrium yang tidak diingini juga.
  • Suplemen kalsium boleh didapati secara meluas di pasaran dan boleh menjadi sumber pengambilan kalsium yang baik. Makanan tambahan yang mengandungi kalsium karbonat cenderung menjadi nilai terbaik kerana ia mengandungi jumlah unsur kalsium yang tinggi (kira-kira 40% mengikut berat). Rujuk doktor anda sebelum mengambil suplemen kalsium.

Buat tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan pengambilan kalsium dan nasihat profesional tentang keperluan kalsium anda dan diet lain, hubungi doktor anda dan pasukan pakar diet di Hospital Gleneagles terdekat anda tentang keperluan pemakanan harian anda.

Jika anda mahu membuat janji temu saringan kesihatan, sila hubungi pusat pemeriksaan kesihatan di Hospital Gleneagles yang berdekatan.


Article Tags

Suggested Artikel