Memahami kanser rahim | Hospital Gleneagles
 • Ambulans / Kecemasan
  +604 222 9199
 • Talian am
  +604 222 9111

Memahami kanser rahim


Simptom kanser rahim yang paling biasa ialah pendarahan yang tidak normal dari faraj. Ketahui lebih lanjut.

Rahim (rahim) ialah organ berbentuk buah pir yang terletak di antara tulang pinggul wanita (pelvis). Rahim merupakan tempat janin berkembang semasa wanita hamil.

Kanser rahim merujuk kepada kanser yang bermula di dalam organ rahim dan bukan serviks. Kanser serviks ialah jenis kanser yang berbeza. Jenis kanser rahim yang paling biasa ialah kanser endometrium yang berasal dari endometrium, iaitu lapisan dalam rahim.

Faktor risiko kanser rahim

Faktor risiko berikut boleh meningkatkan risiko anda mendapat kanser rahim:

 • Wanita berumur antara 40-74 tahun
 • Obesiti
 • Mengambil estrogen tanpa progesteron untuk penggantian hormon
 • Wanita yang belum mempunyai anak
 • Ovulasi tidak teratur dan sering tidak haid
 • Diabetes
 • Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)
 • Hiperplasia endometrium (penebalan abnormal endometrium)
 • Sejarah keluarga kanser endometrium
 • Terapi Tamoxifen

Simptom kanser rahim

Simptom kanser rahim yang paling biasa ialah pendarahan tidak normal dari faraj, termasuk pendarahan haid yang lebih banyak berbanding biasa; pendarahan di antara kitaran haid (apabila seorang wanita tidak mengalami haid); pendarahan selepas menopaus; dan mengalami keputihan yang boleh terdiri daripada merah jambu dan berair hingga berbau gelap dan busuk.

Kira-kira 9 daripada 10 kanser rahim dikesan disebabkan oleh pendarahan faraj selepas menopaus atau tidak normal. Oleh itu, kanser rahim sering didiagnosis lebih awal.

Jika anda mengalami pendarahan yang tidak normal, terutamanya jika anda telah melalui menopaus, anda harus segera berjumpa doktor. Simptom ini juga mungkin disebabkan oleh masalah selain daripada kanser. Oleh itu, dapatkan nasihat doktor anda untuk diagnosis.

Diagnosis kanser rahim

Doktor akan terlebih dahulu menyoal anda tentang kesihatan dan simptom umum sebelum menjalankan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh. Diagnosis dibuat berdasarkan simptom, pemeriksaan fizikal dan penyiasatan yang anda laporkan.

 1. Ultrabunyi transvaginal untuk membantu mengenal pasti sebarang ketumbuhan yang tidak normal atau perubahan dalam ketebalan lapisan rahim.
 2. Biopsi endometrium boleh dilakukan di klinik doktor anda. Sampel kecil endometrium diekstrak dan dilihat di bawah mikroskop. 
 3. Histeroskopi ialah prosedur apabila tiub nipis bercahaya dipanggil histeroskop dimasukkan melalui faraj dan serviks ke dalam rahim untuk memeriksa secara visual lapisan rahim dan mengambil sampel jika perlu.

Pilihan rawatan untuk kanser rahim

Rawatan yang akan dicadangkan oleh doktor bergantung pada beberapa faktor, termasuk jenis dan peringkat kanser.

 1. Pembedahan

  Pembedahan ialah pilihan rawatan utama. Histerektomi penuh ialah pembedahan membuang rahim dan serviks. Salpingo-oophorectomy dua hala (BSO) ialah pembedahan membuang kedua-dua ovari dan tiub fallopio.

  Nodus limfa dan tisu lain boleh dipotong dan diperiksa untuk memastikan sama ada terdapat kanser.

  Selepas pembedahan atau jika pembedahan bukan pilihan, anda mungkin menjalani kemoterapi, radioterapi atau gabungan rawatan ini.

 2. Radioterapi

  Sinaran menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dengan mendedahkannya kepada sinar-X bertenaga tinggi. Terdapat dua jenis:

  • Brakiterapi faraj (VB) yang menyalurkan sinaran daripada peranti sementara di dalam faraj untuk menyasarkan sel-sel kanser secara langsung.
  • Terapi sinaran rasuk luaran (EBRT) yang menggunakan sinaran dari luar badan. Kawasan yang akan dirawat ("medan" radiasi) dirancang dengan teliti untuk mengehadkan pendedahan radiasi kepada tisu yang sihat.
 3. Kemoterapi

  Kemoterapi ialah rawatan yang disyorkan untuk pesakit yang didiagnosis dengan kanser endometrium peringkat lanjut dan berulang.

  Kemoterapi biasanya diberikan melalui suntikan intravena (IV). Biasanya diberikan dalam kitaran, iaitu fasa rawatan diikuti dengan fasa rehat untuk membantu pemulihan badan.

Pencegahan kanser rahim

Pada masa ini, tiada kaedah yang mudah untuk mencegah kanser rahim. Namun, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko anda mendapat penyakit ini:

 • Kekalkan berat badan yang sihat dan aktif secara fizikal
 • Kontraseptif hormon
 • Kehamilan dan penyusuan

Atur tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Jika anda mengalami mana-mana simptom kanser rahim, hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang Perkhidmatan Onkologi kami di Hospital Gleneagles yang terdekat dengan anda.

Hospital Gleneagles bekerjasama dengan ahli ginekologi-onkologi untuk membantu pesakit sepanjang rawatan kanser. Pasukan profesional penjagaan kesihatan yang prihatin dan pelbagai disiplin sedia untuk berunding dan memberikan penjagaan yang terbaik.Hubungan kecemasan
Gleneagles Hospital Penang
Ambulans / Kecemasan
+604 222 9199
Pilih Hospital