Mencegah Kelesuan Haba dan Strok Haba Akibat Gelombang Haba di Malaysia | Hospital Gleneagles
Click to know more!
First slide First slide
Kesihatan Bermusim
Penjagaan Pencegahan

Mencegah Kelesuan Haba dan Strok Haba Akibat Gelombang Haba di Malaysia

08 Mac 2024 · 4 mins read

Topics

Ketahui lebih lanjut tentang cara mencegah dan menangani kelesuan haba dan strok haba semasa musim cuaca panas di Malaysia.

Gelombang Haba di Malaysia

Menurut laporan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), musim panas dan kemarau di Malaysia bermula lebih awal berbanding dua tahun lepas berikutan fenomena El Nino yang berterusan. Notis suhu tinggi telah dilaporkan di kebanyakan negeri di seluruh Malaysia.

MetMalaysia melaporkan tahap gelombang haba berdasarkan petunjuk dalam jadual di bawah:

Tahap

Kategori

Julat suhu maksimum harian

Biasa

Biasa

Kurang daripada 35oC

Tahap 1

Berjaga-jaga

35oC hingga 37oC sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut

Tahap 2

Gelombang haba

Melebihi 37oC hingga 40oC sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut

Tahap 3

Gelombang haba ekstrem

Melebihi 40oC sekurang-kurangnya 3 hari berturut-turut

Sumber: MetMalaysia

Dalam artikel ini, kita akan mendalami topik cuaca panas dan meneroka langkah pencegahan untuk kelesuan haba dan strok haba. Strok haba adalah penyakit berkaitan haba yang paling teruk dan dianggap sebagai kecemasan perubatan. Kita juga akan menolak beberapa mitos yang mungkin tersebar di Internet.

Implikasi Cuaca Panas Ekstrem Terhadap Kesihatan

Suhu tinggi boleh meningkatkan risiko yang ketara terhadap kesihatan. Populasi yang berisiko tinggi seperti warga emas, kanak-kanak kecil dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan tidak dapat menyesuaikan diri dengan cuaca panas. Justeru, mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami penyakit berkaitan haba seperti kelesuan haba dan strok haba.

Tanda dan Simptom Kelesuan Haba dan Strok Haba

Penyakit berkaitan haba berlaku akibat pendedahan kepada jumlah haba dan kelembapan yang tidak normal atau berpanjangan tanpa mendapat bantuan kelegaan atau pengambilan cecair yang mencukupi. Penyakit berkaitan haba biasanya bermula dengan kekejangan haba, diikuti oleh kelesuan haba, Jika tiada rawatan diberikan, ia boleh menyebabkan strok haba yang boleh membawa maut.

Strok haba adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan segera. Apabila suhu teras badan meningkat ke paras tinggi yang berbahaya dan mekanisme penyejukan semula jadi seperti berpeluh gagal mengawal suhu tersebut, strok haba akan berlaku. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada organ penting malah boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Kelesuan Haba

 • Kekejangan otot
 • Sakit kepala
 • Loya, muntah
 • Pening
 • Berpeluh dengan banyak
 • Kulit sejuk, pucat, lembap
 • Nadi lemah yang cepat

Strok Haba

 • Suhu badan 40oC atau lebih tinggi
 • Sakit kepala
 • Loya dan muntah
 • Pening
 • Hilang kesedaran
 • Kulit terasa panas dan kering apabila disentuh, kulit memerah
 • Nadi yang cepat dan kuat

Faktor Risiko Mengalami Kelesuan Haba

 • Bayi, kanak-kanak dan warga emas berisiko lebih tinggi untuk mengalami penyakit berkaitan haba kerana keupayaan mereka untuk mengawal suhu badan berkurangan.
 • Senaman yang berlebihan dalam cuaca panas boleh meningkatkan risiko mengalami kelesuan haba kerana suhu tinggi boleh meningkatkan suhu teras badan.
 • Masalah kesihatan kronik tertentu seperti penyakit jantung atau paru-paru boleh meningkatkan risiko kelesuan haba. Begitu juga bagi mereka yang mengalami obesiti, gaya hidup yang tidak aktif dan mempunyai sejarah kelesuan haba.

Langkah Mencegah Kelesuan Haba dan Strok Haba

 • Minum banyak cecair supaya badan anda boleh berpeluh untuk mengekalkan suhu badan yang normal.
 • Pakai pakaian yang berwarna lebih terang, ringan, longgar untuk membantu badan anda menyejukkan badan dengan betul semasa cuaca panas.
 • Adalah lebih baik jika anda boleh menjadualkan aktiviti fizikal pada waktu yang lebih sejuk seperti awal pagi atau awal petang. Jika anda tidak dapat mengelakkan aktiviti berat dalam cuaca panas, ingatlah untuk minum banyak air dan berehat di tempat yang lebih sejuk.
 • Bantu kanak-kanak kecil atau orang yang lebih tua untuk menjauhkan diri daripada persekitaran yang panas. Bertindak dengan cepat jika anda melihat simptom terlalu panas yang boleh menyebabkan strok haba.
 • Sapukan pelindung matahari spektrum luas dengan sekurang-kurangnya SPF 30 atau lebih apabila anda berada di luar rumah. Sapukan semula pelindung matahari dengan lebih kerap seperti setiap dua jam jika anda berenang atau berpeluh untuk mengelakkan selaran matahari.
 • Tidak selamat untuk menunggu di dalam kereta apabila diletakkan di bawah sinar matahari dalam cuaca panas. Jangan tinggalkan sesiapa di dalam kenderaan.

Membongkar Mitos Internet

 • Mitos: Elakkan minuman berais.

  Fakta: Tiada bukti yang menunjukkan bahawa meminum minuman berais semasa cuaca panas menyebabkan saluran darah pecah.

 • Mitos: Mandi air sejuk serta-merta semasa berpeluh boleh menyebabkan seseorang itu pengsan secara tiba-tiba.

  Fakta: Tiada bukti yang menyokong dakwaan bahawa kejadian seperti ini akan berlaku.

 • Mitos: Minum air suam atau panas lebih baik semasa hari panas.

  Fakta: Tiada bukti saintifik yang menyokong dakwaan bahawa minum air suam atau panas adalah lebih baik daripada air sejuk semasa hari panas.

Adalah penting untuk merujuk kepada sumber yang boleh dipercayai yang disokong oleh bukti saintifik mengenai maklumat berkaitan kesihatan. Pendapat peribadi atau anekdot tanpa asas saintifik yang betul boleh mengelirukan dan merbahaya. Jika ada sebarang keraguan, rundinglah dengan organisasi atau profesional kesihatan yang bereputasi.

Buat Janji Temu di Hospital Gleneagles

Ambil tindakan segera jika anda atau orang lain menunjukkan tanda-tanda kesusahan, seperti pening, loya, atau mengalami degupan jantung yang cepat. Dapatkan rawatan perubatan segera di Jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) di Hospital Gleneagles terdekat dengan anda. 

Rujukan

 1. Heat Wave Status. Available at https://www.met.gov.my/en/iklim/status-cuaca-panas/ [Accessed on 1 March 2024]
 2. Extreme Heat. Available at https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/index.html [Accessed on 1 March 2024]
 3. Heat and Health. Available at https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health [Accessed on 1 March 2024]
 4. Heat Stroke and Your Health. Available at https://spm.um.edu.my/2023/05/11/heat-stroke-and-your-health/ [Accessed on 1 March 2024]
 5. Heatwave: how to cope in hot weather. Available at https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/ [Accessed on 1 March 2024]
 6. Heat Stress – Heat Related Illness. Available at https://www.cdc.gov/niosh/topics/heatstress/heatrelillness.html [Accessed on 1 March 2024]

Suggested Artikel