Cara untuk menghadapi cuaca panas di Malaysia dan mencegah strok haba | Hospital Gleneagles
First slide First slide
Kesihatan Bermusim

Cara untuk menghadapi cuaca panas di Malaysia dan mencegah strok haba

20 April 2023 · 4 mins read

Topics
Strok haba adalah keadaan yang boleh dielakkan. Ketahui lebih lanjut tentang beberapa cara untuk mencegah dan menangani strok haba semasa musim cuaca panas di Malaysia.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran suhu terik di negara ini. Memandangkan musim cuaca panas boleh berpanjangan sehingga Julai, adalah penting untuk kita mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi diri kita daripada potensi risiko kesihatan.

Walaupun meningkatkan penggunaan penghawa dingin dan kekal terhidrat dengan air sudah memadai, terdapat implikasi kesihatan yang serius yang dikaitkan dengan pendedahan cuaca panas yang berpanjangan. Tidak mengendahkan risiko ini boleh menyebabkan akibat yang teruk.

Dalam artikel ini, kita akan mendalami topik cuaca panas dan mengetahui langkah pencegahan yang berkesan untuk mengelakkan strok haba. Kami juga akan menafikan beberapa mitos biasa yang tersebar di Internet, supaya anda boleh terus mendapat maklumat dan melindungi diri anda semasa musim panas.

Implikasi cuaca panas melampau

Orang yang tidak biasa dengan cuaca panas berisiko lebih tinggi untuk mengalami keletihan haba atau strok haba. Ini kerana badan mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan perubahan suhu yang mendadak.

Tanda dan simptom strok haba

 • Kulit terasa panas dan kering apabila disentuh, kulit memerah
 • Suhu badan 40oC atau lebih tinggi
 • Kekeliruan, pertuturan yang tidak jelas, status mental yang berubah
 • Berpeluh dengan banyak
 • Pernafasan yang laju
 • Sakit kepala
 • Loya dan muntah

Faktor risiko mengalami strok haba

 • Kanak-kanak dan orang tua berumur 65 tahun ke atas berisiko lebih tinggi untuk mengalami strok haba. Pada kanak-kanak kecil, sistem saraf pusat mereka belum berkembang sepenuhnya, manakala orang dewasa yang berumur lebih daripada 65 tahun mungkin mengalami kemerosotan fungsi sistem saraf pusat. Kedua-dua kumpulan umur juga mungkin mengalami kesukaran untuk kekal terhidrat yang meningkatkan risiko strok haba.
 • Senaman yang berlebihan atau penglibatan dalam sukan seperti bola sepak atau larian jarak jauh dalam cuaca panas boleh menyebabkan strok haba. Hadkan aktiviti anda sekurang-kurangnya beberapa hari untuk mengelakkan pendedahan secara tiba-tiba kepada cuaca panas.
 • Masalah kesihatan kronik yang sedia ada seperti penyakit jantung atau paru-paru boleh meningkatkan risiko strok haba. Sama juga untuk obesiti, gaya hidup yang tidak aktif dan sejarah strok haba.

Tips untuk mengelakkan strok haba

Strok haba boleh diramal dan boleh dicegah. Ambil langkah ini untuk mengelakkan strok haba semasa cuaca panas.

 1. Minum banyak cecair untuk kekal terhidrat supaya badan anda boleh berpeluh untuk mengekalkan suhu badan yang normal.
 2. Bantu badan anda menyejukkan badan dengan betul dengan memakai pakaian yang berwarna lebih terang dan ringan semasa cuaca panas.
 3. Aturkan aktiviti fizikal pada waktu yang lebih sejuk seperti awal pagi atau awal petang. Jika anda tidak dapat mengelakkan aktiviti berat dalam cuaca panas, ingat untuk minum banyak air dan berehat di tempat yang lebih sejuk.
 4. Bantu kanak-kanak kecil atau orang tua untuk menyedari risiko strok haba apabila mereka berada dalam persekitaran yang panas. Bertindak segera jika anda melihat simptom suhu terlalu panas yang boleh menyebabkan strok haba.
 5. Gunakan pelindung matahari seperti memakai pelindung matahari spektrum luas dengan SPF 15 atau lebih apabila anda berada di luar rumah. Gunakan pelindung matahari dengan lebih kerap seperti sapu semula setiap dua jam jika anda berenang atau berpeluh untuk mengelakkan selaran matahari. Selaran matahari menjejaskan keupayaan badan anda untuk menyejukkan diri.
 6. Tidak selamat untuk menunggu di dalam kereta apabila diletakkan di bawah sinar matahari dalam cuaca panas. Oleh itu, jangan tinggalkan sesiapa di dalam kenderaan yang tidak bergerak. Tahukah anda suhu di dalam kereta anda boleh meningkat lebih daripada 11oC dalam masa 10 minit sahaja apabila berada di bawah sinar matahari?

Membongkar mitos Internet

Sebahagian daripada kita mungkin pernah mendengar beberapa mitos yang tersebar di Internet seperti berikut:

 • Elakkan daripada minum air yang sangat sejuk semasa panas terutamanya apabila suhu mencapai 40°C. Ini kerana saluran darah kecil mungkin pecah atau pecah.
 • Mandi air sejuk serta-merta semasa berpeluh boleh menyebabkan pengsan secara tiba-tiba dan pengsan. Adalah disyorkan untuk menunggu 30 minit sebelum mandi atau menyejukkan badan.
 • Minum air suam atau panas sebenarnya lebih baik daripada minum air yang sangat sejuk semasa hari yang sangat panas apabila anda berada di luar rumah.

Namun, kenyataan yang disebutkan di atas tidak disokong oleh sumber atau rujukan yang boleh dipercayai dan kekurangan kajian yang betul atau bukti saintifik untuk mengesahkannya.

Buat tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Jika anda menghadapi situasi yang memerlukan rawatan perubatan, sila dapatkan rawatan perubatan segera di Jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) di Hospital Gleneagles terdekat dengan anda. 

Rujukan

 1. Heat Wave Status. Available at https://www.met.gov.my/en/iklim/status-cuaca-panas/ [Accessed on 13 April 2023]
 2. Extreme Heat. Available at https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/index.html [Accessed on 13 April 2023]
 3. Heatwave: how to cope in hot weather. Available at https://www.nhs.uk/live-well/seasonal-health/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/ [Accessed on 13 April 2023]
 4. Heat Stress – Heat Related Illness. Available at https://www.cdc.gov/niosh/topics/heatstress/heatrelillness.html [Accessed on 13 April 2023]

Article Tags

Suggested Artikel