Kecederaan Ligamen Krusiat Anterior (ACL) | Hospital Gleneagles

Kecederaan Ligamen Krusiat Anterior (ACL): Simptom, Diagnosis, Rawatan

Empat ligamen penstabil utama pada lutut yang menghubungkan tulang paha (femur) ke tulang kering (tibia) ialah ligamen krusiat anterior (ACL), ligamen krusiat posterior (PCL), ligamen kolateral medial (MCL) dan ligamen kolateral lateral (LCL).

Ligamen Krusiat Anterior (ACL) terletak di tengah-tengah lutut dan itu mengawal putaran dan pergerakan ke hadapan tulang kering (tibia).

Kecederaan ligamen krusiat anterior atau koyakan ACL biasanya berlaku tanpa amaran, terutamanya apabila terdapat perhentian atau perubahan arah secara tiba-tiba atau pendaratan yang janggal.

Simptom kecederaan Ligamen Krusiat Anterior (ACL)

Permulaan gejala kecederaan ACL biasanya secara tiba-tiba.

  • Sakit yang tajam serta-merta selepas kecederaan
  • Bunyi meletup apabila ligamen pecah
  • Bengkak pada lutut yang terjejas
  • Julat pergerakan lutut yang terhad / berkurangan
  • Rasa lutut 'longgar' semasa melakukan aktiviti harian
  • Tidak boleh menampung berat
  • Terhincut-hincut, sukar berjalan

Faktor risiko kecederaan Ligamen Krusiat Anterior (ACL).

  • Wanita lebih berisiko berbanding lelaki.
  • Kecederaan ACL adalah lebih biasa dalam kalangan orang yang aktif dalam aktiviti sukan yang melibatkan pergerakan mula-henti yang kerap, berputar atau perubahan arah secara tiba-tiba yang menyebabkan lutut berpusing atau berpusing. Perubahan mendadak dalam momentum atau arah menjadikannya lebih berkemungkinan untuk ACL meregang atau koyak. Sukan ini antaranya termasuk bola sepak, bola keranjang, bola jaring, tenis, gimnastik.
  • Kecederaan ACL juga boleh berlaku akibat trauma, contohnya, dalam kemalangan kereta, jatuh dari tangga, dll.

Diagnosis kecederaan Ligamen Krusiat Anterior (ACL).

Doktor anda akan terlebih dahulu mempersoalkan kesihatan dan simptom am sebelum menjalankan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh.

Diagnosis dibuat berdasarkan simptom yang anda laporkan, pemeriksaan fizikal dan siasatan.

Untuk menilai fungsi lutut anda, doktor akan meminta anda untuk menggerakkan lutut ke arah yang berbeza. Ujian pengimejan seperti X-ray, MRI atau ultrabunyi juga boleh dilakukan.

Pilihan rawatan kecederaan Ligamen Krusiat Anterior (ACL)

Rawatan untuk koyakan ACL termasuk pilihan bukan pembedahan dan pembedahan, bergantung pada tahap kecederaan.

Rawatan bukan pembedahan

Rawatan awal tanpa pembedahan untuk kecederaan ACL ialah terapi R.I.C.E (Rehat, Ais, Mampatan, Ketinggian) untuk mengurangkan sakit lutut dan bengkak.

Fisioterapi kemudiannya dilakukan untuk membantu memulihkan fungsi lutut dan julat pergerakan lutut, meningkatkan kekuatan otot kaki dan kestabilan lutut.

Rawatan pembedahan

Pembedahan pembinaan semula ACL mungkin diperlukan untuk koyakan ACL yang teruk. Pembedahan ini melibatkan prosedur invasif minimum yang dikenali sebagai artroskopi (pembedahan lubang kunci) dan dilakukan di bawah bius am.

Dalam pembedahan pembinaan semula ACL, pakar bedah ortopedik akan membuat beberapa hirisan kecil, memasukkan kamera kecil dan menggunakan alat pembedahan untuk mengeluarkan ligamen yang koyak. Pakar bedah kemudian akan menggantikannya dengan sekeping tendon yang diambil dari bahagian lain lutut anda atau daripada penderma. Tendon diikat pada tulang sekeliling untuk membolehkan tisu ligamen baru tumbuh.

Apakah jangkaan selepas pembedahan?

Secara amnya, anda boleh pulang pada hari yang sama. Anda akan diberi ubat dan boleh menggunakan pek ais dan mengangkat kaki anda untuk melegakan kesakitan dan bengkak selepas pembedahan.

Pemulihan selepas pembedahan juga disyorkan untuk membantu menguatkan otot di sekeliling lutut dan meningkatkan kelenturan.

Pemulihan mungkin mengambil masa sekitar sembilan bulan. Atlet mungkin memerlukan masa pemulihan yang lebih lama sebelum mereka boleh kembali ke aktiviti sukan.

Buat tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Jika tidak dirawat, kecederaan ACL boleh memberikan kesan ketara kepada tahap aktiviti dan prestasi seseorang. Simptom seperti sakit, bengkak dan ketidakstabilan boleh menyekat penyertaan dalam sukan.

Jika anda mengesyaki anda mungkin mengalami kecederaan ACL, hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan Perkhidmatan Ortopedik kami di Hospital Gleneagles yang terdekat dengan anda.

Hospital Gleneagles bekerjasama dengan pakar ortopedik untuk membantu pesakit melalui diagnosis dan rawatan. Pasukan profesional penjagaan kesihatan yang prihatin dan pelbagai disiplin sedia untuk berunding dan memberikan penjagaan yang terbaik.

Hubungan kecemasan
Gleneagles Hospital Kota Kinabalu
Ambulans / Kecemasan
+6088 518 911
Gleneagles Hospital Kuala Lumpur
Ambulans / Kecemasan
+603 4141 3018
Gleneagles Hospital Penang
Ambulans / Kecemasan
+604 222 9199
Gleneagles Hospital Medini Johor
Ambulans / Kecemasan
+607 560 1111
Pilih Hospital