Pengurusan Reaksi Alahan
First slide First slide
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Kanak-kanak

Pengurusan Reaksi Alahan

16 November 2023 · 3 mins read

Topics


Ketahui lebih lanjut tentang pengurusan tindak balas alahan dan bila anda patut menuju ke Jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E).

Reaksi alahan ialah kepekaan terhadap alergen yang bersentuhan dengan hidung, mata, saluran pernafasan, kulit dan saluran gastrousus. Alergen mungkin disedut ke dalam paru-paru, ditelan atau disuntik.

Alergen biasa termasuk makanan (kacang tanah, susu, telur, gandum, soya, kerang-kerangan), bahan bawaan udara yang anda sedut, ubat-ubatan (antibiotik, ubat anti-radang bukan steroid, insulin, ubat kemoterapi), racun daripada serangga yang menyengat (lebah, tebuan, penyengat) dan lateks (sarung tangan getah, kondom, pembalut, bola getah).

Gejala tindak balas alahan

Gejala umum tindak balas alahan termasuk gatal-gatal, pruritus atau kemerahan, hidung tersumbat, ruam serta mata merah dan berair.

Gejala tindak balas sederhana hingga teruk termasuk bengkak bibir, lidah, uvula, rasa penuh ketulan di kerongkong, sesak nafas, berdehit, tidak normal, pernafasan bernada tinggi, sakit perut yang teruk, muntah berulang, cirit-birit, pening / pengsan.

Anafilaksis

Anafilaksis ialah tindak balas alahan yang teruk yang memerlukan perhatian perubatan segera. Boleh disebabkan oleh makanan, gigitan serangga atau ubat-ubatan.

Epinefrin ialah rawatan pertama dan paling penting untuk anafilaksis dan harus diberikan sebaik sahaja anafilaksis dikenal pasti bagi mencegah perkembangan gejala yang mengancam nyawa.

Pemberian awal epinefrin boleh membalikkan gejala anafilaksis. Gunakan suntikan epinefrin seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Cara menggunakan EpiPen pada diri anda

  1. Pegang pen menggunakan tangan dominan anda dengan hujung biru menghadap ke atas dan hujung jingga menghala ke bawah. "Biru ke langit, jingga ke paha".
  2. Tanggalkan penutup keselamatan biru.
  3. Letakkan EpiPen pada bahagian luar paha. Pegang EpiPen pada sudut 90 darjah, jarak kira-kira 10 cm.
  4. Pada sudut yang betul, suntikkan EpiPen pada paha luar. Pegang dengan tegap selama 3 saat, kemudian keluarkan dan buang dengan selamat.

Cara menggunakan EpiPen pada orang lain

  1. Jika anda perasan seseorang mengalami reaksi alahan yang teruk (anafilaksis) dan mempunyai EpiPen, bertenang dan segera menilai keadaan orang itu. Hubungi ambulans dengan segera.
  2. Sebelum menggunakan EpiPen, jika orang itu sedar dan boleh berkomunikasi, minta persetujuan untuk menyuntik epinefrin.
  3. Dengan EpiPen di tangan anda, tanggalkan penutup keselamatan biru.
  4. Letakkan EpiPen pada bahagian luar paha. Pegang EpiPen pada sudut 90 darjah, jarak kira-kira 10 cm.
  5. Pada sudut yang betul, suntikkan EpiPen pada paha luar. Pegang dengan tegap selama 3 saat, kemudian keluarkan dan buang dengan selamat.

Dalam keadaan kecemasan, epinefrin boleh disuntik melalui pakaian dan diberikan sebagai suntikan pada bahagian tengah paha luar.

Sentiasa letakkan peranti suntikan automatik pada tubuh anda atau dalam jangkauan supaya anda boleh menyuntik epinefrin dengan pantas sekiranya berlaku tindak balas alahan.

Atur janji temu di Hospital Gleneagles

Hubungi kami untuk mengatur janji temu dengan pakar Alahan dan Imunologi di Hospital Gleneagles untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ujian alahan atau atur janji temu dengan pakar Pediatrik jika anda mempunyai sebarang kebimbangan atau soalan tentang tindak balas alahan pada anak-anak anda. 

Jika seseorang yang anda kenali mengalami reaksi alahan yang teruk, hubungi ambulans dengan segera atau terus ke Jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) Hospital Gleneagles yang terdekat.


Suggested Artikel