Membimbing Kanak-Kanak Ke Arah Tabiat Pemakanan Sihat | Hospital Gleneagles
First slide First slide
Kesihatan Kanak-kanak

Membimbing Kanak-kanak Ke Arah Tabiat Pemakanan Sihat

09 November 2023 · 4 mins read

Topics


Memupuk tabiat pemakanan sihat untuk kanak-kanak boleh mewujudkan asas kesejahteraan sepanjang hayat. Ketahui beberapa tips di bawah.

Tabiat pemakanan yang sihat harus bermula sejak kecil kerana pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Bimbingan ke arah tabiat pemakanan yang sihat sedari muda menyediakan mereka untuk kesejahteraan sepanjang hayat, terutamanya dalam dunia di mana makanan segera dan diproses lebih mudah didapati. Oleh itu, amat penting untuk mengajar kanak-kanak tentang kepentingan mengambil makanan seimbang dengan semua nutrien yang diperlukan. 

Faedah pemakanan sihat untuk kanak-kanak

Berikut adalah faedah pemakanan sihat untuk kanak-kanak:

 • Menyokong pertumbuhan keseluruhan.
 • Menyokong perkembangan otak.
 • Menyokong imuniti.
 • Menguatkan tulang dan otot.
 • Memperbaiki fungsi sistem penghadaman.
 • Menjaga kesihatan kulit, gigi dan mata.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.

Cabaran pemakanan biasa kanak-kanak

Cabaran pemakanan yang paling biasa dengan kanak-kanak termasuk pemakanan yang disekat atau selektif, tabiat makanan yang tidak sihat dan makan berlebihan.

Pemakanan disekat atau selektif adalah keadaan di mana kanak-kanak mengelakkan makanan dengan ciri sensori tertentu seperti bau, rasa, tekstur, warna, dll. Ini boleh mengakibatkan kekurangan nutrisi, penurunan berat badan dan masalah kesihatan lain pada kanak-kanak.

Sesetengah kanak-kanak sama ada lebih menggemari makanan rapu atau mungkin makan berlebihan sepanjang masa. Mereka mungkin enggan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Kepentingan membimbing kanak-kanak tentang pemakanan sihat

 1. Mewujudkan tabiat sepanjang hayat melalui pengubahsuaian tingkah laku.

  Mengajar kanak-kanak tentang pemakanan sihat adalah peluang untuk menyemai tabiat sepanjang hayat yang menggalakkan gaya hidup yang lebih sihat. Didapati bahawa kanak-kanak mungkin memerlukan lebih daripada 20 pendedahan untuk mengembangkan minat terhadap makanan tertentu. Jika anak anda pada mulanya tidak menyukai makanan sihat tertentu, jangan berputus asa. Teruskan mencuba!

 2. Memupuk hubungan positif dengan makanan melalui menyemai tabiat pemakanan yang baik.

  Daripada mengkategorikan makanan sebagai "baik" atau "buruk", ibu bapa boleh membantu anak-anak memahami perbezaannya. Pendekatan ini memupuk hubungan yang sihat dengan makanan dan secara positif mempengaruhi pilihan makanan masa depan mereka. Mengajar kanak-kanak membezakan jenis makanan adalah satu langkah ke arah memupuk sikap seimbang.

 3. Menggalakkan kesihatan fizikal dan mental melalui pemakanan yang berkhasiat.

  Diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran menyokong pertumbuhan yang sihat dan membantu mencegah masalah kesihatan masa depan seperti obesiti dan diabetes. Diet yang tinggi nutrien penting juga telah dikaitkan dengan pengurangan kadar kemurungan dan kebimbangan di kalangan kanak-kanak. Menggalakkan kanak-kanak membuat pilihan makanan yang bijak sejak kecil boleh memberi manfaat yang berpanjangan untuk kesejahteraan fizikal dan mental mereka.

 4. Meningkatkan prestasi akademik.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pemakanan memainkan peranan penting dalam tingkah laku dan kemahiran kognitif kanak-kanak. Amalan mudah seperti sarapan pagi yang lazat, memakan buah-buahan dan sayur-sayuran, meningkatkan pengambilan serat, mengurangkan pengambilan gula dan kekal terhidrat boleh mempunyai pengaruh yang mendalam terhadap prestasi akademik kanak-kanak.

Petua untuk mengajar kanak-kanak tentang pemakanan yang sihat

 1. Mula mengajar tabiat pemakanan sihat kepada anak anda lebih awal dalam kehidupan mereka seperti bijak memilih makanan.
 2. Menawarkan pelbagai pilihan makanan sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, protein tanpa lemak dan produk tenusu rendah lemak. Ini boleh membantu mereka membentuk minat terhadap makanan sihat yang berbeza dan mengelak daripada menggemari pilihan yang tidak sihat. 
 3. Kanak-kanak akan lebih cenderung untuk mendapatkan makanan yang sihat jika anda melibatkan mereka dalam perancangan makanan, membeli-belah runcit, penyediaan makanan, dll. Dengan melibatkan mereka dalam penyediaan makanan, mereka mendapat rasa pencapaian.
 4. Elakkan menggunakan makanan yang tidak sihat sebagai ganjaran. Ramai ibu bapa menggunakan makanan yang tidak sihat sebagai ganjaran untuk tingkah laku yang baik atau menahan makanan tertentu sebagai hukuman. Namun, cara ini boleh menjejaskan tabiat pemakanan sihat yang anda cuba pupuk pada anak anda dan mungkin menimbulkan gangguan pemakanan apabila dewasa.
 5. Lebih baik untuk mencuba-cuba dengan ramuan sihat yang berbeza dalam makanan yang sama. Elakkan memaksa anak anda untuk menghabiskan semua makanan di pinggan, kerana ia boleh membawa kepada masalah tingkah laku jangka panjang.
 6. Jadilah teladan yang baik. Sebagai ibu bapa, pastikan anda makan secara sihat semasa anak-anak anda ada. Ajar anak anda memahami label pemakanan dan mengenal pasti bahan penting. Ini akan membantu mereka mengetahui kandungan makanan mereka dan membolehkan mereka membuat pilihan yang betul
 7. Makan bersama keluarga dan jadikan waktu makan menyeronokkan dan berbual sambil mengelakkan sebarang bentuk pertengkaran.
 8. Galakkan pengambilan air yang mencukupi untuk kekal terhidrat sepanjang hari. Sama pentingnya untuk mengajar mereka bahawa minuman manis dan soda dan bukan pengganti air yang sihat.

Aturkan tempahan janji temu di Hospital Gleneagles

Menyemai tabiat pemakanan yang sihat kepada kanak-kanak boleh mewujudkan asas untuk kesejahteraan sepanjang hayat sambil mencegah masalah kesihatan kronik. 

Hubungi kami untuk mengatur janji temu dengan Pakar Pediatrik untuk rundingan di Hospital Gleneagles yang terdekat dengan anda.


Article Tags

Suggested Artikel