Menguruskan Alahan Makanan Kanak-kanak
First slide First slide
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Kanak-kanak

Menguruskan Alahan Makanan Kanak-kanak

16 November 2023 · 4 mins read

TopicsKetahui cara menguruskan alahan makanan kanak-kanak dan bila hendak berjumpa doktor.

Amat penting untuk memahami bahawa alahan makanan tidak sama dengan intoleransi makanan yang tidak menjejaskan sistem imun, tetapi mungkin menunjukkan beberapa gejala yang sama.

Alahan makanan merupakan tindak balas badan yang tidak normal terhadap makanan tertentu. Berlaku apabila sistem imun bertindak balas terhadap sejenis makanan yang biasanya tidak berbahaya. Intoleransi makanan terjadi apabila badan mempunyai tindak balas kimia apabila memakan makanan atau minuman tertentu.

Gejala alahan makanan kanak-kanak

Gejala alahan makanan kanak-kanak mungkin termasuk cirit-birit, muntah, ekzema, bengkak, sesak tekak dan berdehit.

Tindak balas alahan boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa hari bergantung pada keparahan dan jenisnya. Boleh hilang secara semula jadi dalam masa beberapa jam atau berkekalan beberapa hari. Walaupun dengan rawatan yang betul, beberapa tindak balas alahan berterusan hingga empat minggu.

Alergen makanan biasa

Antara makanan biasa yang boleh menyebabkan alahan pada sesetengah kanak-kanak ialah telur, gandum, soya, ikan, kerang-kerangan, kacang tanah dan susu.

Diagnosis dan pilihan rawatan untuk alahan makanan kanak-kanak

Jika anak anda disyaki mempunyai alahan makanan, doktor akan bertanya tentang tempoh masa antara makan makanan tertentu, gejala yang ditunjukkan pada anak anda dan sama ada ahli keluarga mengalami alahan, asma atau ekzema.

Tiada ubat dapat mencegah alahan makanan. Tindakan terbaik adalah mengelakkan makanan dan mana-mana yang lain dalam kumpulan makanan sama yang menimbulkan gejala. Selain itu, penting untuk memberi nutrien dan mineral kepada anak-anak anda untuk menyokong diet mereka jika alahan menyebabkan mereka tidak mudah mendapat diet yang seimbang.

Cara mengurangkan risiko alahan makanan pada kanak-kanak

Beberapa cara untuk mengurangkan risiko alahan makanan kanak-kanak termasuk menyusukan anak anda sekurang-kurangnya 6 bulan, makan makanan seimbang dan berkhasiat semasa hamil, elakkan makanan bergoreng kerana minyak yang sama mungkin digunakan untuk menggoreng pelbagai makanan, memantau apabila memperkenalkan makanan baharu kepada kanak-kanak dan menawarkan makanan dengan hanya satu bahan dan tanpa garam atau gula.

Tunggu tiga hingga lima hari antara setiap makanan baru untuk memantau jika bayi anda mengalami reaksi seperti cirit-birit, ruam atau muntah

Kira-kira 80% orang yang mempunyai alahan terhadap gandum, susu dan telur mengatasinya pada usia 16 tahun. Kira-kira 20% hingga 25% kanak-kanak yang mengalami alahan kacang tidak lagi alah seiring usia dewasa dan kira-kira 80% daripada mereka tidak lagi alah pada usia 8 tahun. Kepekaan terhadap kekacang, ikan dan kerang-kerangan mungkin lebih sukar untuk hilang alahan tersebut dan perlu menghadapinya sepanjang hayat.

Menguruskan alahan makanan kanak-kanak

Semasa tahun pertama anak anda, elakkan makanan yang diketahui sebagai alergen seperti ikan, gandum, telur, kacang tanah dan susu lembu.

Sentiasa baca dan fahami label makanan dan hubungi pengilang jika anda tidak pasti tentang sesuatu ramuan.

Makan di luar boleh menjadi sukar untuk anak anda jika mereka mempunyai satu atau lebih alahan makanan. Namun begitu, makan di luar boleh menjadi pengalaman yang sihat dan menyeronokkan. Anda memerlukan sedikit perancangan dan ketekunan di pihak anda.

Penting juga untuk mempunyai pelan tindakan alergen iaitu dokumen yang mengesyorkan cara rawatan sekiranya berlaku tindak balas alahan apabila berurusan dengan orang yang mempunyai alahan. Contohnya, arahan tentang cara menggunakan EpiPen (suntikan epinefrin untuk tindak balas alahan yang teruk dan serangan asma secara tiba-tiba). EpiPen berfungsi untuk mengurangkan kesan tindak balas alahan. Dalam kebanyakan kes, anda akan menerima suntikan ini daripada doktor di klinik atau hospital.

Ketika pendaftaran ke sekolah, maklumkan kepada penyedia penjagaan kanak-kanak dan guru bahawa anak anda mempunyai alahan makanan supaya mereka sedar dan melaksanakan langkah berjaga-jaga yang perlu.

Ajar anak anda tentang makanan yang perlu dielakkan. Jadi contoh yang baik apabila cuba mengajar anak anda tabiat pemakanan yang sihat. Pilih snek yang berkhasiat dan jangan melangkau waktu makan atau gantikan waktu makan dengan snek.

Atur janji temu di Hospital Gleneagles

Pasukan pakar yang berdedikasi dan pakar di Hospital Gleneagles sedia untuk rundingan bagi memberikan penjagaan dan bantuan terbaik kepada pesakit melalui pemeriksaan, diagnosis dan rawatan.

Jika anda tidak pasti sama ada anak anda mempunyai alahan makanan, hubungi kami untuk mengatur janji temu dengan Pakar Pediatrik untuk rundingan di Hospital Gleneagles berdekatan dengan anda.

Jika anak anda mengalami reaksi alahan yang teruk, hubungi ambulans dengan segera atau terus menuju Jabatan Kemalangan dan Kecemasan (A&E) Hospital Gleneagles yang terdekat.


Suggested Artikel