Memahami Pemeriksaan Antenatal | Hospital Gleneagles
First slide First slide
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Wanita

Memahami Pemeriksaan Antenatal

01 November 2023 · 4 mins read

Topics

Pemeriksaan antenatal merujuk kepada penilaian yang dilakukan semasa kehamilan untuk menilai kesihatan ibu dan janin. Ketahui tentang pelbagai ujian dan kepentingannya.

Kepentingan pemeriksaan antenatal

Pemeriksaan antenatal adalah bahagian penting dalam penjagaan obstetrik. Ia menyediakan maklumat penting tentang keadaan semasa kesihatan anak dalam kandungan sementara mengenal pasti dan mengurangkan sebarang potensi isu yang mungkin timbul.

Tujuan utama saringan antenatal adalah untuk mengenal pasti sebarang masalah kesihatan atau anomali yang mungkin dikesan pada peringkat awal. Cara ini membolehkan penjaga untuk memberikan intervensi segera tepat pada masanya.

Saringan antenatal termasuk pelbagai ujian dan penilaian, bergantung kepada faktor risiko yang mungkin hadir pada ibu hamil dan peringkat kehamilan. Saringan ini dilakukan untuk menilai kesihatan ibu dan bayi yang sedang berkembang.

Semasa peringkat awal kehamilan, keabnormalan kromosom dan kecacatan tiub saraf boleh dikenal pasti semasa pemeriksaan antenatal rutin. Komplikasi lain yang berkaitan dengan kehamilan yang mungkin terjadi seperti kelahiran pramatang, preeklampsia, diabetes kehamilan boleh dikurangkan apabila kakitangan profesional perubatan dimaklumkan untuk menyediakan kaedah pengurusan individu dan terapi yang relevan untuk bakal ibu bapa.

Masa pemeriksaan antenatal

Pemeriksaan antenatal selalunya dijalankan pada pelbagai tahap sepanjang kehamilan untuk mengumpul data penting tentang janin yang sedang membesar.

Pemeriksaan awal boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang trimester pertama, termasuk antara minggu kesepuluh dan ketiga belas kehamilan.

Kebiasaannya, perancangan pemeriksaan seterusnya semasa trimester kehamilan kedua dan ketiga turut dibuat untuk memeriksa kesihatan ibu yang berterusan serta janin yang sedang berkembang.

Bergantung pada hasil pemeriksaan, keputusan boleh dibuat tentang ujian diagnostik, intervensi atau rawatan lanjut.

Jenis ujian saringan antenatal yang dilakukan di Malaysia

Di Malaysia, pemeriksaan antenatal menggunakan pendekatan yang komprehensif, merangkumi ultrabunyi, ujian darah dan penilaian lain. Berikut adalah latihan pemeriksaan antenatal yang paling biasa dilaksanakan di Malaysia.

Ujian darah

Pelbagai ujian darah dijalankan untuk menilai kesihatan ibu. Termasuk mengenal pasti jenis darah, faktor Rh, kehadiran anemia (hemoglobin rendah), jangkitan (Hepatitis B, Sifilis, HIV) dan imuniti terhadap penyakit tertentu seperti campak Jerman (Rubella) dan cacar air.

Pemeriksaan darah ibu juga dilakukan untuk mengukur protein plasma berkaitan kehamilan - A (PAPP-A) dan human chorionic gonadotropin (hCG) bagi memastikan bayi tidak mengalami gangguan kromosom.

Imbasan ultrabunyi

Ultrabunyi adalah komponen penting dalam pemeriksaan antenatal yang memberikan maklumat visual tentang janin yang sedang berkembang melalui gelombang bunyi frekuensi tinggi. Ultrabunyi dijalankan secara rutin untuk memeriksa pertumbuhan dan keadaan bayi.

Ujian Nuchal Translucency

Ultrabunyi ini mengukur ketebalan pengumpulan cecair pada bahagian belakang leher janin. Untuk konteks, peningkatan ketebalan mungkin menunjukkan risiko keabnormalan kromosom yang lebih tinggi. Dalam amalan biasa, imbasan bukan invasif ini biasanya dilakukan antara 11 hingga 14 minggu kehamilan.

Tambahan lagi, ultrabunyi ini boleh membantu menganggarkan kemungkinan anak yang belum lahir mengalami kelainan kromosom, kecacatan dinding perut, keabnormalan anggota badan dan juga penyakit jantung kongenital.

Imbasan anomali janin

Imbasan trimester kedua atau imbasan anomali janin adalah imbasan rutin yang dilakukan dalam minggu 20 – 24 kehamilan. Dijalankan terutamanya untuk menilai anatomi janin dan mengesan keabnormalan struktur janin.

Ujian glukosa

Biasanya dilakukan semasa trimester kedua (24 dan 28 minggu), ujian glukosa membantu mengenal pasti diabetes semasa hamil, keadaan yang boleh memberi kesan kepada ibu dan janin.

Pemeriksaan strep Kumpulan B

Ujian saringan streptokokus Kumpulan B (GBS) bertujuan untuk mengenal pasti kehadiran bakteria streptokokus kumpulan B, yang boleh menimbulkan risiko kepada bayi baru lahir jika tidak diuruskan. Ujian ini biasanya dilakukan antara 36 dan 38 minggu kehamilan.

Ibu yang didapati positif GBS biasanya diberi antibiotik semasa bersalin untuk mengurangkan risiko penularan kepada bayi.

Pemantauan janin (semasa kehamilan lewat)

Pemantauan janin biasanya melibatkan penggunaan peranti Doppler untuk mendengar degupan jantung janin semasa lawatan pranatal.

Pemantauan janin mungkin mengesan perubahan dalam degupan jantung bayi yang mungkin menunjukkan gangguan janin atau kekurangan oksigen. Maklumat ini boleh membantu penjaga merangka intervensi untuk mencegah komplikasi dan memastikan keselamatan anak dalam kandungan. Sebagai contoh, corak yang tidak normal mungkin menentukan cadangan bersalin kecemasan pembedahan caesarean (C-section).

Secara keseluruhan, pemantauan janin pada peringkat akhir kehamilan memastikan kesejahteraan janin dan membantu mengesan sebarang tanda gangguan pada janin.

Aturkan janji temu di Hospital Gleneagles

Sepanjang tempoh kehamilan, pemeriksaan antenatal memainkan peranan penting dalam melindungi kesihatan dan keselamatan ibu dan janin yang sedang berkembang.

Hubungi kami untuk mengatur janji temu dengan pasukan pakar kami hari ini atau ketahui lebih lanjut tentang kami, Perkhidmatan Obstetrik dan Ginekologi di Hospital Gleneagles yang terdekat dengan anda.


Suggested Artikel