Petanda Sakit Jantung: Amaran & Simptom | Hospital Gleneagles
BM
 • EN
 • CHI
 • ID

Sakit Jantung: Amaran & Tanda, Henti Jantung, dan Strok

dua pasangan tua sedang jogging

Memahami serangan jantung

Serangan jantung, juga dikenali sebagai infarksi miokardium berlaku apabila bekalan darah ke otot jantung disekat lalu menyebabkan bekalan darah beroksigen tidak mencukupi kepada satu atau beberapa bahagian otot jantung.

Keadaan ini disebabkan oleh arteri tersumbat yang mengehadkan bekalan darah yang kaya oksigen ke kawasan tertentu di jantung.Arteri terhalang atau tersumbat disebabkan oleh aterosklerosis.

Aterosklerosis adalah keadaan yang berlaku apabila plak, bahan likat, secara beransur-ansur terkumpul di dalam arteri daripada lipid, deposit kolesterol, kalsium dan sel darah.

Apabila plak pecah, bekuan terbentuk, yang kemudiannya mengakibatkan halangan. Otot jantung kemudiannya akan kekurangan oksigen dan nutrien, menyebabkan mereka mati. Keadaan ini kemudian akan menyebabkan serangan jantung.

Tanda serangan jantung yang perlu diketahui

Tanda dan simptom serangan jantung boleh termasuk:

 1. Sakit atau ketidakselesaan di dada (iaitu, rasa menikam di bahagian tengah dada).
 2. Sakit atau ketidakselesaan di bahagian belakang, leher, atau rahang. Kesakitan boleh merebak ke bahagian kiri badan (iaitu, rahang kiri, bahu kiri, atau lengan kiri).
 3. Sesak nafas tanpa mengira sebarang ketidakselesaan dada.
 4. Berpeluh sejuk, pening atau berasa lemah.

Ketahui lebih lanjut mengenai diagnosis dan pilihan rawatan untuk serangan jantung.

Sekiranya berlaku kecemasan atau jika anda percaya seseorang mengalami serangan jantung, hubungi Kemalangan & Kecemasan atau perkhidmatan ambulans di Hospital Gleneagles dengan segera.

Memahami jantung terhenti

Henti jantung atau jantung terhenti mengejut (Sudden Cardiac Arrest atau SCA) tidak sama dengan serangan jantung.

Jantung terhenti secara tiba-tiba yang merujuk kepada kehilangan fungsi jantung, pernafasan dan tindak balas secara tiba-tiba, biasanya berlaku secara tiba-tiba dan tanpa amaran terlebih dahulu. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh gangguan elektrik dalam jantung mengakibatkan degupan jantung yang tidak menentu (aritmia).

Keadaan ini disifatkan sebagai kecemasan perubatan kerana jantung tidak akan dapat mengepam darah ke organ lain seperti paru-paru dan otak. Ia boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Berhati-hati dengan tanda dan gejala henti jantung

Tanda dan simptom henti jantung boleh termasuk:

 1. Hilang kesedaran atau responsif secara tiba-tiba
 2. Ketiadaan nadi atau pernafasan
 3. Sesak nafas
 4. Jantung berdebar
 5. Ketidakselesaan di dada

Jika anda percaya seseorang mengalami serangan jantung, hubungi Kemalangan & Kecemasan atau perkhidmatan ambulans di Hospital Gleneagles dengan segera. Jika anda telah menerima latihan dalam resusitasi kardiopulmonari (CPR), teruskan lakukan mampatan dada sehingga bantuan tiba.

dua pasangan tua sedang melakukan senaman

Memahami strok

Strok berkembang apabila saluran darah di otak pecah atau tersumbat oleh bekuan atau plak. Ini mengakibatkan kehilangan dan gangguan ingatan kerana sebahagian daripada tisu otak akan mati terjadi akibat kekurangan oksigen dan nutrien.

Aliran darah ke otak terputus apabila bekuan darah terbentuk dalam arteri karotid daripada pembentukan plak. Keadaan ini kemudian akan membawa kepada strok.

Tanda dan gejala amaran strok

Tanda and simptom strok boleh termasuk:

 1. Rasa kesemutan, kebas atau lemah secara tiba-tiba hanya pada satu bahagian muka, badan, lengan atau kaki (termasuk terkulai atau kebas pada sebelah muka, dan ketidakupayaan untuk mengangkat lengan).
 2. Kesukaran untuk bercakap atau memahami perbualan biasa secara tiba-tiba (Termasuk bergumam dan kesukaran mengulang ayat mudah).
 3. Kecelaruan secara tiba-tiba.
 4. Perubahan mendadak pada penglihatan.
 5. Kehilangan koordinasi atau kestabilan secara tiba-tiba.
 6. Sakit kepala yang mendadak secara tiba-tiba.

Ketahui lebih lanjut mengenai diagnosis dan pilihan rawatan untuk strok.

Jika anda percaya seseorang diserang strok, hubungi Kemalangan & Kecemasan atau perkhidmatan ambulans di Hospital Gleneagles dengan segera.

Lawati Hospital Gleneagles berdekatan anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang Perkhidmatan Kardiologi kami.Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, hantar pertanyaan kepada kami

Membuat pertanyaan
Hubungan kecemasan
Gleneagles Hospital Kota Kinabalu
Ambulans / Kecemasan
+6088 518 911
Gleneagles Hospital Kuala Lumpur
Ambulans / Kecemasan
+603 4141 3018
Gleneagles Hospital Penang
Ambulans / Kecemasan
+604 222 9199
Gleneagles Hospital Johor
Ambulans / Kecemasan
+607 560 1111
Pilih Hospital
Click to know more!