Menguruskan sakit belakang | Hospital Gleneagles
Click to know more!
First slide First slide
Kesihatan Tulang & Sendi

Menguruskan sakit belakang

02 Jun 2023 · 4 mins read

Topics
Ketahui lebih lanjut tentang pengurusan sakit belakang dan masa untuk melawat pakar ortopedik untuk rawatan.

Punca sakit bekakang

Sakit belakang adalah perkara biasa hari ini dan lebih 80% orang mengalami sekurang-kurangnya sekali sakit belakang sepanjang hayat mereka.

Dalam kebanyakan kes, tiada punca asas yang jelas. Namun, tetapi adakalanya kesakitan boleh dikaitkan dengan masalah perubatan atau penyakit. Punca-punca yang biasa merangkumi:

 • Penyakit cakera degeneratif: Haus dan lusuh biasa boleh menyebabkan penyakit cakera degeneratif dari semasa ke semasa disebabkan oleh pembentukan rekahan kecil dan koyakan dan/atau kehilangan cecair dalam cakera tulang belakang. Ini boleh mengakibatkan perubahan pada vertebra tulang belakang bersebelahan, termasuk pembentukan taji tulang.
 • Cakera membonjol dan hernia: Haus dan lusuh yang berlebihan pada cakera tulang belakang boleh mengakibatkan cakera , di mana bahagian luar lemah dan cakera menonjol. Sesetengah orang mungkin mengalami kesakitan yang memancar ke bahagian belakang kaki jika cakera yang membonjol itu menjepit saraf. Masalah ini dikenali sebagai skiatika.
 • Stenosis tulang belakang lumbar: Keadaan saluran vertebra, ruang terbuka di dalam vertebra, menjadi sempit.
 • Osteoartritis: Keadaan ini boleh menjejaskan sendi facet (sendi yang menghubungkan vertebra).
 • Spondilitis mengankilosis: Sejenis artritis yang menyebabkan keradangan pada tulang belakang dan bahagian lain badan anda. Lama-kelamaan, boleh menyebabkan tubuh kaku akibat keradangan pada sendi dan tisu tulang belakang. Dalam kes yang teruk, boleh menyebabkan vertebra bercantum, lalu tulang belakang menjadi kaku dan tidak fleksibel.
 • Spondilolistesis: Ini adalah keadaan apabila salah satu vertebra tulang belakang bawah "tergelincir" ke hadapan berbanding yang lain.
 • Sakit belakang akibat pekerjaan: Postur yang lemah semasa berdiri atau duduk di tempat kerja, memandu jarak jauh dan teknik mengangkat yang tidak betul boleh mengakibatkan sakit belakang.

Bila perlu berjumpa doktor untuk sakit belakang

Walaupun sakit belakang biasanya tidak menunjukkan keadaan perubatan yang serius dan biasanya sembuh dengan sendirinya dengan agak cepat tanpa rawatan, ia boleh mengganggu apabila mengganggu aktiviti harian.

Anda perlu melawat pakar ortopedik jika anda mengalami mana-mana simptom berikut:

 • Sakit belakang yang berpanjangan melebihi 4 minggu
 • Kesakitan teruk yang tidak bertambah baik dengan rehat
 • Jika rasa sakit memancar ke bahagian belakang kaki anda
 • Kelemahan, kebas atau kesemutan pada satu atau kedua-dua kaki
 • Sakit belakang dengan demam yang tidak dapat dijelaskan atau penurunan berat badan
 • Sakit belakang akibat jatuh, terutamanya jika anda berumur lebih daripada 50 tahun
 • Sakit belakang baharu jika anda berumur 70 tahun ke atas

Diagnosis sakit belakang

Doktor anda akan terlebih dahulu bertanya tentang kesihatan dan simptom am anda sebelum menjalankan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh. Diagnosis dibuat berdasarkan simptom yang anda laporkan, pemeriksaan fizikal dan penyiasatan.

Kebanyakan individu yang mengalami sakit belakang pulih dalam masa beberapa minggu tanpa memerlukan ujian pengimejan. Oleh itu, ujian pengimejan tidak dilakukan secara rutin untuk semua pesakit yang mengalami sakit belakang.

Dalam keadaan tertentu, ujian pengimejan seperti X-ray, imbasan tomografi berkomputer (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) mungkin disyorkan jika terdapat situasi berikut:

 • Pesakit mengalami sakit belakang yang berterusan selama lebih daripada empat hingga enam minggu dan puncanya tidak diketahui.
 • Terdapat faktor risiko atau tanda jangkitan atau keganasan.
 • Pembedahan sedang dipertimbangkan.

Pilihan rawatan untuk sakit belakang

Pilihan rawatan bergantung pada simptom anda dan keterukan keadaan anda. Rawatan bertujuan untuk melegakan simptom, membolehkan anda menjalankan aktiviti biasa dan mencegah komplikasi lanjut. Berikut adalah beberapa langkah yang disyorkan yang boleh membantu mengurangkan sakit belakang.

 1. Kekal aktif

  Kekal aktif sebanyak mungkin adalah baik untuk belakang anda kerana pergerakan membantu melegakan kesakitan sambil menghalang kehilangan kekuatan otot. Jika sakit belakang anda teruk, anda mungkin perlu berehat selama satu atau dua hari. Namun, rehat di katil berpanjangan tidak digalakkan.

 2. Haba dan ubat untuk melegakan kesakitan

  Balutan yang dipanaskan atau pad pemanas boleh membantu dengan sakit belakang.

  Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen atau naproxen diberikan. Ubat relaks otot seperti cyclobenzaprine boleh membantu melegakan sakit belakang. Memandangkan ia boleh menyebabkan rasa mengantuk, ia perlu diambil semasa waktu tidur.

 3. Fisioterapi

  Fisioterapi dengan program senaman individu yang merangkumi regangan, fleksi, lanjutan dan pengukuhan mungkin bermanfaat.

 4. Perubahan kerja dan gaya hidup

  Anda mungkin perlu mengambil cuti kerja untuk pulih jika anda tidak boleh duduk atau berdiri dengan selesa di tempat kerja anda.

  Perubahan gaya hidup seperti penurunan berat badan, pengurangan tekanan, penggunaan alatan sokongan belakang dan peningkatan aktiviti fizikal adalah beberapa cara yang boleh memperbaiki masalah sakit belakang bawah anda.

 5. Pembedahan

  Pembedahan hanya disyorkan atau dipertimbangkan pada pesakit yang mengalami radikulopati berterusan akibat stenosis tulang belakang atau cakera hernia yang tidak bertindak balas terhadap terapi lain.

Pencegahan sakit belakang

Sentiasa gunakan pendekatan yang betul semasa melakukan aktiviti tertentu seperti berikut:

Atur janji temu di Hospital Gleneagles

Pasukan profesional penjagaan kesihatan yang prihatin dan pelbagai disiplin sedia untuk berunding dan memberikan penjagaan yang terbaik. Hubungi kami untuk tempahan janji temu dengan pakar Ortopedik di Hospital Gleneagles hari ini.

Rujukan

 1. OrthoInfo: Low Back Pain. Available at: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/low-back-pain/ [Accessed 10 January 2023]
 2. Chou R. Patient education: Low back pain in adults (Beyond the Basics). Post TW, ed. UpToDate. Waltham, MA: UpToDate Inc. Available at: https://www.uptodate.com/contents/low-back-pain-in-adults-beyond-the-basics#H16 [Accessed 22 April 2023]

Suggested Artikel