Gastroskopi

Gastroskopi

 

Gastroskopi adalah prosedur yang selamat dan tidak invasif untuk memberikan imej yang lebih jelas dalam lapisan esofagus, perut dan usus kecil. Untuk melakukan diagnosis masalah perut dan menjalankan biopsi, Gastroskopi akan digunakan. Ia adalah tiub fleksibel yang memasuki mulut dan turun melalui esofagus ke dalam perut dan menuju ke usus kecil.

Mengapa anda perlukan Gastroskopi?

Doktor anda mungkin mencadangkan penilaian Gastroskopi jika anda menunjukkan tanda-tanda atau simptom yang melibatkan loya, muntah, masalah menelan, pedih hulu hati, sakit bahagian atas abdomen berterusan dan penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan dan kembung perut.

Prosedur ini juga digunakan untuk pemeriksaan rutin dan pemeriksaan bagi individu yang terdedah kepada ulser atau polip, pemeriksaan Imbasan CT terdahulu atau X-Ray boleh membantu untuk mengesan anomali. 

Gastroskopi dijalankan untuk merawat keadaan tertentu bagi menghapuskan badan asing yang ditelan secara tidak sengaja sebagai contoh tulang ikan kecil. Prosedur ini juga menghalang pendarahan ulser dan menghilangkan polip atau tumor perut kecil.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, hantar pertanyaan kepada kami

Membuat pertanyaan
Hubungan kecemasan
Gleneagles Hospital Kota Kinabalu
Ambulans / Kecemasan
+6088 518 911
Gleneagles Hospital Kuala Lumpur
Ambulans / Kecemasan
+603 4141 3018
Gleneagles Hospital Penang
Ambulans / Kecemasan
+604 222 9199
Gleneagles Hospital Medini Johor
Ambulans / Kecemasan
+607 560 1111
Pilih Hospital