Transplan Kornea (Tiruan dan Konvensional)

Transplan Kornea (Tiruan dan Konvensional)

Apabila kornea menjadi keruh, sinar cahaya tidak dapat mencapai retina dan sering melemahkan penglihatan, dan dalam kes yang teruk, boleh membawa buta. Punca-punca biasa bagi kerosakan kornea adalah kecederaan, jangkitan dan penyakit, serta degenerasi berkaitan umur.

Transplan Kornea adalah kaedah surgeri yang menggantikan kornea yang terjejas dengan kornea dermaan atau tiruan, untuk memperbaiki penglihatan pesakit.

Biasanya, surgeri ini merangkumi transplan kornea penuh yang dipanggil Keratoplasti Tembus, dan transplan kornea separa (Keratoplasti Lamela) yang lebih baharu, untuk menggantikan bahagian kornea yang terjejas sahaja sementara tisu-tisu kornea yang sihat dibiarkan di tempatnya.

Siapa yang perlukan Transplan Kornea (Tiruan dan Konvensional)?

Transplan Kornea boleh membantu memulihkan penglihatan bagi individu yang memiliki saraf dan retina yang sihat di belakang mata mereka, tetapi mengalami lemah penglihatan kerana kornea yang berpenyakit atau keruh. Disebabkan kornea yang rosak boleh tampil kabur, menggantikannya turut bermanfaat dari segi kosmetik, selain menambah harga diri.

Where is this treatment available?

Hospital Gleneagles menawarkan pasukan pakar dan kakitangan khusus, yang berkemahiran dan bersedia untuk merawat Transplan Kornea dengan pantas, tepat dan berkesan. Kami sedia untuk menawarkan anda penjagaan kesihatan yang tersuai dan berkualiti tinggi, yang disediakan oleh kami sepanjang 50 tahun lalu.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, hantar pertanyaan kepada kami

Membuat pertanyaan
Hubungan kecemasan
Gleneagles Hospital Kota Kinabalu
Ambulans / Kecemasan
+6088 518 911
Gleneagles Hospital Kuala Lumpur
Ambulans / Kecemasan
+603 4141 3018
Gleneagles Hospital Penang
Ambulans / Kecemasan
+604 222 9199
Gleneagles Hospital Medini Johor
Ambulans / Kecemasan
+607 560 1111
Pilih Hospital