Punca haid lewat jika tidak hamil | Hospital Gleneagles
First slide First slide
Penjagaan Pencegahan
Kesihatan Wanita

Punca haid lewat jika anda tidak hamil

24 Ogos 2023 · 3 mins read

Topics
Ketahui kemungkinan punca haid lewat jika anda tidak hamil.

Purata kitaran haid wanita mengambil masa kira-kira 28 hari. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita mempunyai kitaran haid yang jauh lebih pendek atau lebih lama daripada 28 hari.

Kitaran biasa adalah antara 24 hingga 38 hari. Jika kitaran haid anda biasanya teratur, kelewatan lebih daripada 7 hari dari jangkaan anda boleh dianggap sebagai haid lewat.

Dalam kebanyakan kes, anda tidak perlu risau jika haid anda lewat beberapa hari. Walau bagaimanapun, jika anda tidak hamil tetapi kitaran haid anda sentiasa lewat secara konsisten, ini mungkin petanda terdapatnya keadaan sedia ada yang perlu diketahui dan anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat doktor.

Kemungkinan punca haid lewat jika anda tidak hamil

 1. Tekanan fizikal atau emosi boleh mengganggu tahap hormon dalam badan anda.
 2. Perubahan ketara dalam berat badan anda seperti penurunan berat badan yang drastik atau penambahan berat badan boleh menyebabkan haid anda lewat. Sekatan kalori yang melampau menyekat pengeluaran hormon yang diperlukan untuk ovulasi. Sebaliknya, jika berat badan anda berlebihan, badan anda mungkin menghasilkan lebihan estrogen, salah satu hormon pembiakan wanita. Jumlah estrogen dalam badan anda boleh menentukan kekerapan anda mengalami haid dan malah menghentikan haid anda sama sekali.
 3. Senaman berlebihan atau aktiviti fizikal yang kuat boleh menjejaskan hormon yang bertanggungjawab untuk haid anda. Senaman sengit yang mengakibatkan kehilangan lemak berlebihan juga boleh menghalang ovulasi.
 4. Sindrom ovari polikistik (PCOS), gangguan hormon yang boleh menyebabkan haid tidak teratur atau ketiadaan haid. Ia dicirikan dengan kehadiran sista kecil pada ovari.
 5. Isu tiroid seperti kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau tidak aktif juga boleh menyebabkan haid lewat atau terlepas. Kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang mengawal pelbagai fungsi badan, termasuk metabolisme dan kitaran haid. Apabila terdapat ketidakseimbangan dalam tahap hormon tiroid, ia boleh mengganggu fungsi normal sistem pembiakan.
 6. Perimenopause atau apabila wanita menghampiri menopaus, tahap hormon mereka boleh berubah-ubah, dan ini menyebabkan perubahan dalam kitaran haid mereka.
 7. Ubat-ubatan tertentu, seperti yang digunakan untuk keadaan kesihatan mental, boleh menjejaskan kitaran haid anda.

Soalan lazim

 1. Apa yang perlu dilakukan apabila haid saya lewat?

  Jika anda telah diuji negatif untuk kehamilan tetapi mengalami ketidakteraturan berterusan dalam kitaran haid anda, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar sakit puan yang boleh menilai simptom anda, melakukan ujian yang sesuai, dan memberikan diagnosis yang tepat.

 2. Adakah melancong menyebabkan haid tertunda atau lewat?

  Melancong itu sendiri biasanya bukan punca langsung yang menyebabkan haid tertunda atau lewat. Walau bagaimanapun, faktor tertentu yang berkaitan dengan melancong berpotensi memberi kesan kepada kitaran haid anda.

  Melancong kadangkala boleh disertai dengan tekanan, sama ada disebabkan oleh cabaran logistik, perubahan zon waktu atau persekitaran yang tidak biasa. Tahap tekanan yang tinggi boleh mengganggu keseimbangan hormon dan menyebabkan haid yang tidak teratur atau ovulasi yang tertunda, yang seterusnya boleh menyebabkan haid lewat.

 3. Adakah tidur lewat menjejaskan haid anda?

  Tidur lewat atau corak tidur yang terganggu boleh menjejaskan kitaran haid anda, walaupun kesannya mungkin berbeza-beza bagi setiap orang. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kadang-kadang lewat malam atau tidur yang terganggu mungkin tidak memberi kesan ketara kepada kitaran haid anda. Walau bagaimanapun, gangguan tidur yang berterusan atau kronik boleh menyumbang kepada ketidakteraturan atau perubahan dalam tempoh anda.

Buat temu janji di Hospital Gleneagles

Memahami kemungkinan punca haid lewat atau terlepas adalah penting untuk intervensi awal. Hubungi kami untuk menempah temu janji dengan pakar sakit puan hari ini, atau mengetahui lebih lanjut mengenai Perkhidmatan Obstetrik dan Ginekologi di Hospital Gleneagles terdekat anda.

Untuk temu janji pemeriksaan kesihatan, sila menghubungi Pusat Pemeriksaan Kesihatan di Hospital Gleneagles terdekat anda.


Suggested Artikel